PROTEIN BROWNIES
Lekker smeuïge brownies met stukjes walnoot boordevol proteïnes. Als je denkt aan brownies dan is het eerste wat in je opkomt, een caloriebom met een overvloed aan suiker. Deze brownies bevatten geen geraffineerde of toegevoegde suikers en zijn ook veel lager in calorieën dan normale brownies. Maar niet getreurd, want ookal is dit de healthy versie, toch smaken ze zoet door de dadels in dit recept. Dit is één van de meest zoete fruitsoorten, een ideale smaakmaker dus. Fruitsuikers zijn ook suiker, maar het komt helemaal niet in de buurt met de hoeveelheid geraffineerde suikers die je zou nodig hebben. En fruit bevat heel veel vitamines en mineralen. Een dadel in je brownie is dus veel gezonder dan gewone suiker.
Ingrediënten
- 40g pancakemix Quamtrax (Bombon Rocher/Choco Biscuit)
- 70g amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 30g walnoten
- 100g dadels (zonder pit)
- 50g gesmolten kokosolie
- 1 ei
Dadels zijn rijk aan:
Vezels (optimale spijsvertering, bevordert weerstand, cholesterolverlagende werking
Magnesium (helpt bij bloeddruk verlagen, optimale stofwisseling, ontstekingsremmende werking)
Kalium (helpt bloeddruk verlagen, goed voor de botten en tanden)
Calcium (goed voor de botten en tanden)
Vitamine B6 (verbeterde hersenfunctie)
De walnoten zorgen voor de crunch in de brownies. En ze hebben enkele grote voordelen. Eén van de belangrijkste is dat ze een hoge hoeveelheid ALA ( Alpha-Linolenic Acid) bevatten. Dit is een vetzuur dat niet aangemaakt wordt door het menselijk lichaam. ALA wordt in het lichaam omgezet naar belangrijke Omega-3 vetzuren (EPA en DHA). En Omega-3 vetzuren houden je cholesterolwaarden goed.
Je kunt deze brownies dus perfect als pre-workout meal gebruiken wanneer je een grote spiergroep traint. Want de fruitsuikers (fructose) in de dadels houden je bloedsuikerspiegel hoog tijdens je training wat voor meer energie zorgt. En de onverzadigde vetzuren in de walnoten hebben een positieve werking op je krachttraining en spierherstel.
Bereiding
- Laat de dadels minstens 20 minuutjes weken in een schaaltje met warm water.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Bekleed een rechthoekige bakvorm met een vel bakpapier.
- Klop de walnoten fijn tot kleine stukjes in een handdoek of vershoudfolie.
- Meng de pancakemix, het amandelmeel, bakpoeder en de stukjes walnoten goed door elkaar.
- Mix de dadels, het ei en de kokosolie in een blender en voeg ze toe aan het mengsel met de droge ingrediënten.
- Roer alles door elkaar met een vork, zo worden de brownies luchtig aan de binnenkant en krokant aan de buitenkant. Indien het beslag te vast is kan je wat warm water toevoegen
- Giet het beslag uit over het bakpapier in de bakvorm.
- Plaats de bakvorm in de oven en laat maximum 20 minuten bakken op 170 graden.
- Haal de brownies uit de oven en laat 2 minuten afkoelen. Daarna mag je de brownies samen met het bakpapier uit de vorm halen.
- Laat nog 10 à 15 min afkoelen alvorens je in stukjes snijdt.
Voedingswaarden | Per 100g |
Calorieën | 459,5 kcal |
Vet
waarvan verzadigd |
31,6g
0,9g |
Koolhydraten | 27,1g |
Eiwitten | 10,7g |